петък, 23 ноември 2012 г.

Зодиакът и 12-те принципа 2

Продължаваме приказката на Зодиака -

ДЪЛБОКИЯТ СКОРПИОН

Животът вече познава любовта, която се намира на нивото на Скорпиона. Но тази любов не е достатъчна, за да преодолее смъртта. Скорпионите се раждат по средата на времето, когато природата си взема последно сбогом. И какъв е техният отговор на смъртта, загубата, преходността, които са навсякъде около тях? Той гласи - "Създаване на нов живот".
През погледа на Скорпиона реалността се свежда до вечно повтарящия се процес на сътворение, разрушение и ново сътворение. Последната истина, която Скорпионът открива в себе си, е, че личността е преходна и незначителна.

ПРОСВЕТЛЕНИЯТ СТРЕЛЕЦ

За Скорпиона е ценно само оцеляването на общността, на собствената кръв, на своята раса и всички дейности, свързани с това : да се родиш, да се развиеш, да се бориш за оцеляване, да отгледаш потомци, да умреш! Стрелецът инстинктивно знае, че нациите трябва да живеят мирно една с друга, че от една територия може да се преместиш в друга без опасност за живота, че е възможно да има спортни състезания, при които победителят не убива или не прогонва  сам и да прави, че има книги, музеи, университети и църкви.

ВИСОКОМЕРНИЯТ  КОЗИРОГ

В астрологичния зодиак има горе и долу. Тези позиции - дори само заради положението си, подсказват нещо важно. Така четвъртият знак Рак, който се намира в дъното на кръга, действително символизира нещо от дълбоката вътрешност, нещо лично и свързано с интимната област.
 Най - горната част, десетият знак Козирог, в противовес олицетворява един неличностен принцип : да се стои над нещата, те да се наблюдават отгоре, да се държи дистанция, да се дирижира, контролира и ръководи. Всичко това са качества , които олицетворяват по - значителните постъпки на родените под десетия знак Козирог.

СВОБОДНИЯТ ВОДОЛЕЙ

Водолеят въплъщава освобождението и промяната. Той постоянно е против нещо, той е предателят, човекът, който мисли различно, геният, той е "побърканият". Както на нивото на Козирога всичко се свежда до контрол, правила и принцип, така при Водолея се появява просветленият индивид, истинският човек, който носи законите на живота в себе си и затова не се нуждае от контрол.

ТИХИТЕ РИБИ

Последният знак Риби е новото, при което животът се научава да се отдръпва  сам и да прави място на едно ново съществуване - на един нов живот, който започва отново чрез Овен. Така в знака Риби се откриват идеи като себеотрицание, доброволно отстъпване на инициативата, незачитане на самия себе си за важен, лавиране и изплъзване.

Въведението ни в психологическата астрология приключи. Следващия път е време за вглеждането ни в принципите на семейната психотерапия, за да се приближим с още една стъпка до астрологичната семейна психотерапия, която е един вълнуващ и лечебен процес на себеразвитие.
Животът ни е приключение, което ние създаваме всеки ден. С нещо ново, нещо вдъхновяващо и нещо любимо :)
До следващия път, приятели на себе си!


Няма коментари:

Публикуване на коментар