събота, 24 ноември 2012 г.

Кратко въведение в семейната психотерапия

В семейната психотерапия семейтвото се разглежда като затворена система - това, което се случва с един от членовете му, повлиява на всички други и обратно. Системата е изградена от семейството, всеки член на което от своя страна е постоянно свързан с рода, клана, роднините, предците и с всички, които могат да повлияят на настоящото положение. В центъра на системата се намират родителите и децата им, както и родителите на родителите, прадядовците и прабабите и всички предци. Освен това много важни са личности, които по - рано са играли значима роля в семейните отношения - например предишен годеник или настоящ любовник. Поведението и личността на един отделен  член от семейството се разглежда и проучва винагизаедно с условията на неговото родово минало. Във всеки един човек живее силата на предците му - както в добър, така и в лош аспект. Следователно можем да изходим от факта, че всеки е не просто център за самия себе си, а също принадлежи и към своята родова същност. Това е центъра на едно невидимо пространство, което запазва спомените, отстоява определени ценности и норми, и притежава собствена съвест.
Един пример от общ характер? Моля -
тоа е историята на Паул и Хана, чиято баба е загубила мъжа си през войната. От тази трагична случка са засегнати както децата на тази жена (родителите на Паул и Хана), така и самите Паул и Хана.
Паул, момчето, може да получи чрез родовата памет задачата да се идентифицира с дядо си. Така е възможно той да се превърне в саможивец, особено замислен и уравновесен човек и чрез поведението си неосъзнато да се бори против войната и насилието.
Подсъзнателната идентификация на Паул с образа на дядо му може да стигне дотам, че когато Паул достигне възрастта, на която е загинал дядо му, да пострада при злополука.
 Хана в съответствие със своята родова задача, идентифицирайки се с баба си, може дълги години да преживява нейната тъга. Най - интересно е, че Паул и Хана живеят така дори никога да не са чували за загиналия си през войната дядо.
Събитията следват своята вътрешна логика като се подчиняват на причини извън съзнателната опитност, а именно - гласа на родовата същност. Тази логика е странна и се основава на правила, които са трудни за разбиране и приемане. Te проследяват връзката отвъд смъртта и над реалната отговорност или вина, каквото например е значението на думата родов грях. Но смисълът на думите  вина и грях не е достатъчен за обяснение на причинно - следствените връзки.
И така - семейната психология изхожда от факта, че семейството и рода представляват затворена система, която съдържа в себе си както миналото, така и бъдещето.
А какво е астрологична семейна терапия? Новото предстои. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар